Kjetil Klakegg Bergheim www.minblogg.net

7mar/1233

Stopp dyrkingen av 22. juli!

(For å unngå flere misforståelser: Jeg var på Utøya 22. juli)

I dag ble tiltalen mot Breivik offentliggjort og snart starter rettssaken mot han. Det er nå over sju måneder siden hele Norge ble snudd på hodet og 77 mennesker omkom i to grufulle terroraksjoner. Den normaliteten vi kjente til tidligere vil aldri mer eksistere. Vi får aldri de vi mistet tilbake. Vi må nå skape en ny normalitet, men jeg tror denne normaliteten kan bli vel så bra som den vi kjente før 22. juli.

Det viktigste vi kan gjøre, slik jeg ser det, er å ikke starte en form for dyrking av det som hendte i sommer. Vi skal ikke vedta politikk på utelukkende på grunn av 22. juli, eller velge hva vi spiser til frokost av samme grunn. Vi må ikke spille på 22. juli for å få gjennom saker i politikken. Det er en av de største feilene vi kan gjøre. Glemme er selvsagt den største.

Det at vi aldri skal glemme betyr ikke at vi skal dyrke det som hendte.

I dag er det mange som er skuffet over å ikke stå nevnt i tiltalen mot Breivik. Påtalemyndigheten mener at tiltalen ville bli for omfattende om alle som overlevde Utøya og alle som var i nærheten av Regjeringskvartalet skulle nevnes. Det er fullt forståelig. Ingen verken tjener eller taper noe som helst ved å ikke stå der. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal stå nevnt med navn i tiltalen. Ville det gjort noe bedre for meg? Nei.

Selv om tiltalen «kun» nevner de som ble drept og hardt fysisk skadd, så betyr ikke det at Breivik på noen måter vil få en mildere straff. Det betyr ikke at han ikke blir dømt for drapsforsøk mot alle som var i nærheten. Det betyr ikke at vi er glemt. Det betyr bare at saken blir mer håndterlig for rettssystemet. Dette er en omfattende sak og skal selvsagt behandles grundig, men en plass må grensen gå, og jeg mener at den grensen som i dag ble trukket opp er en fin grense.

En annen ting er hvordan vi skal reagere på hvordan andre reagerer på det som har hendt. Noen velger å snu på aviser dersom det er bilde av Breivik på forsiden. Noen mener at det aldri bør lages film om 22. juli. Mange mener at 22. juli aldri kan egne seg som humor. Det finnes protestgrupper mot det meste av dette på Facebook, om ikke alt. Jeg mener at det nå er på tide å gå i seg selv.

Terroren 22. juli rammet oss nærmere og sterkere enn det vi var vant til. Men dette var ikke den første terroraksjonen verden har sett. Snarere tvert imot går denne hendelsen inn i en dyster statistikk over menneskelige lidelser. Men betyr dette at vi aldri skal lage filmer, kunne se bilder gjerningsmannen igjen eller at vi aldri skal kunne le dersom datoen blir nevnt i samme setning som noe morsomt? Nei.

Etter 11. september 2001 er det lagd en rekke filmer om hva som hendte den dagen i USA. Jeg har aldri hørt noen si at dette var respektløst ovenfor ofrene. Jeg har hørt mange vitser om 11. september og sett enda flere le av vitsene. Er dette respektløst? I dag finnes det filmer som tar for seg terroraksjoner, naturkatastrofer, kriger, massakre og alle andre tenkelige menneskelige lidelser og folk går mann av huse for å se de. Det betyr ikke at vi ikke synes synd i de som ble rammet.

I dagens samfunn blir det også vitset om alle tenkelige ting. Vi vitser om andre verdenskrig, terroraksjoner, naturkatastrofer, diktatorer som massakrerer egen befolkning, drapsmenn som dreper egne familier, folk som kidnapper små barn og uendelig mye mer. Du har garantert hørt noen av vitsene, og jeg er ganske sikker på at alle en eller annen gang har ledd av en slik vits. Humor er noe av det beste mennesket har. Den gjør hverdagen enklere, også etter katastrofer.

Det finnes en tid for alt, men vi må snart nærme oss det punktet hvor det må være mulig å lage filmer om det som hendte. Det må snart være mulig å komme med ordspill og små vittigheter basert på 22. juli. Vi kan ikke fortelle verden at det ikke er lov å spøke med våre lidelser dersom vi skal kunne spøke med deres lidelser.

Vi må slutte å fortelle andre hva de skal gjøre i denne situasjonen dersom vi mener at vi har rett til å gjøre det samme med andre situasjoner...

Kommentarer (33) Trackbacks (0)
 1. Jeg har vitsa om Breivik i mange måneder allerede :)
  Hipptus Happtus!

  • Helt enig… Har vært relativt lei detta Breivik oppstyret nå i lang tid… Det er helt i orden at det er tragisk det som er skjedd, og det som skjedde, og de som døde vil alldri bli glemt, men for guds skyld livet går videre..
   Vi oppfører oss som at veden gikk under den 22 og alt og alle har gått i stå…
   Hadde kanskje vært noe for de pårørende og ikke bli påmint og brakt frem det verste hver dag.. Som jeg sa, det er og var tragisk, og vil alldri bli glemt av noen, spesielt de pårørende, men skal vi la våres hverdag styres av en “gal” manns handlinger?
   Lev videre og bli sterkere…

  • Og i det ligger vårt samfunns styrke. Intet er værre for ABB enn å bli ledd av , og intet er bedre for vårt samfunn enn at vi minnes de tapte, tar opp vår vandringsstav og går videre.

   Bare en tåpe dveler ved fortiden.

 2. Bra blogg, Kjetil!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 3. Jeg kunne ikke være mer enig!!!
  Det er mange som er blitt påvirket av denne hendelsen – i større eller mindre grad. Er det om å gjøre å posisjonere seg her? Hvorfor er det så viktig å få offentliggjort navnet sitt i tiltaledokumentene? I så fall så må vel ganske mange andre rundt utenfor Utøya også kunne kreve å få navnet sitt på listen. Et skudd fra de våpnene som ble benyttet av Brevik kunne lett tatt livet av mennesker på andre siden av fjorden. Påtalemakten har satt en grense ved de som har omkommet, eller fått alvorlige fysiske skader. Den grensen synes jeg er helt grei. Men dette betyr ikke at de andre er glemt.

 4. Jeg blir helt rysta når jeg leser sånt. Ikke fordi jeg er for en dyrking av noe slag, men den dyrkingen du nevner befinner seg i ditt hode.
  Si meg, om du var en av offerene, du hadde blitt alvorlig skadet. Hadde du da synes det var greit du ikke ble nevnt? Og vet du hva det kan føles å ikke bli nevnt?
  For de som ble skadet og ellers var offer, kan det føles som det som hendte dem ikke var viktig.
  Alle som er blitt utsatt for en alvorlig hendelse vil ha rettferdighet. Er det så vanskelig å skjønne da?
  Mener du offrene dyrker den 22/7?
  Fatter du at det som skjedde den 22/7 er det verste hendelsen som har skjedd Norge?

  Problemet Kjetil Klagegg Bergheim, er at vi er blitt så overfladiske og egosentriske at vi synes det er påtrengende og ubehagelig å måtte forholde oss til noe som ikke omfatter oss selv direkte. Å måtte bry seg om andre er vanskelig og vi finner det unødvendig.

  I dag har du bevisst at vi er så egosentriske og selvopptatt.

  • Bare sånn at det er nevnt: Jeg var på Utøya 22. juli. Han prøvde også å drepe meg. Så tro meg, jeg vet utmerket godt hva som skjedde der…

  • Don’t be hasty there my friend.
   A thought to you now I will lend;
   First look at things in different light.
   ‘Cos prejudice does not make right.

  • Ja Eli, det er sjelssettende og det vil forme samfunnet. Men det skal ikke diktere samfunnet. I det er det en forskjell som er viktig å forstå.

   Overfladiskhet og evne til å se ting i perspektiv er to begreper jeg tror du må lære litt mer om. Slik jeg ser det er det det siste som er tilfelle for Kjetil Bergheim, ikke det først.

 5. Er ganske enig i det du skriver her. Ett eksempel på dyrking av 22. juli kan man man si at var da det ble foreslått å ikke rive den ødelagte høyblokken i regjeringskvartalet, med andre ord foreslo de å gi ett monument til 22. juli. Så Eli: Dyrkingen av 22. juli er ikke noe Kjetil har fått for seg, den finnes faktisk.
  Jeg er enig i at man ikke må glemme det som skjedde, men man må også komme seg videre etterpå. Lar de høyblokken kan man si at de gir ABB ett monument. Det kan være faren ved “dyrkingen” av terrordagen.

 6. Eli
  Det er ikke snakk om å være egosentrisk eller selvopptatt, men heller om at livet faktisk må gå videre etter tragiske hendelser. Og ja, jeg er selv pårørende etter et drap!

  Jeg tror vi må se på disse menneskene som individuelle personer, og ikke “dyrke” denne denne tragiske hendelsen i den opphausa dimensjonen som den har blitt. Det har kommet mange leserinnlegg fra pårørende til drepte barn (enkelt- og dobbeltdrap), som føler at alt handler om 22/7, og hva som kan gjøres for disse og deres pårørende. Jeg har som sagt opplevd barnedrap i familien, og føler det på samme måten.

  22/7-grupper blir rasende for at de ikke får penger av stat og kommune til å samle pårørende til “kosekvelder” med bowling og pizzakvelder. De krever at søsken skal ha ekstra pengehjelp til studier og at skolen skal innrette fraværet. Jeg merker at jeg blir oppgitt og skuffet, rett og slett fordi folk glemmer at det finnes andre hendelser både før og etter 22/7, som også trenger den samme hjelpen, men som bare kan glemme det.

  Er det rart den vanlige mann i gata blir lei?!

  • Kjetil Klagegg Bergheim har skrevet kloke ord, og er noe av det beste jeg lest om 22.juli på lenge. Linda har også mange gode poeng som bør bli lagt merke til!!!

 7. kjære deg Eli,han var jo en overlevende fra utøya,-du må lese ALT før du blir så sinna:)-er forresteb helt enig med deg Kjetil.

 8. helt enig!
  jeg har selv mistet noen jeg er glad i, ikke 22 juli da, men likevell sorg er sorg, så ingen kan si at jeg ikke forstår, men hallo, er det ikke på tide å slutte å dyrke 22 juli! ja jeg sa dyrke! hvilken roll spiller det om du bli før opp på ett stykke papir, forandrer det noe, nei. du vet selv hva du føler og hva du går i gjennom uten at det skal skrives på et stykke offentlig papir.
  lev, jeg vet det virker rart å leve i en verden der den du var så glad i ikke eksisterer lenger, men jeg velger å leve videre. så slutt å skrive om 22 juli hver eneste dag aviser og medier!

 9. Jeg også har blitt lei av saken. De som sørger over drapene, er som de som sørger over mistet sønnen sin i en bilulykke. Det er faktisk ingen forskjell. Det ene tilfellet er det skudd, i det andre en annen metode.
  I begge tilfellene sitter det igjen noen som gråter over at deres sønn/datter er død.
  Hvorfor er disse døde så svært langt mer verdt enn alle andre? Fordi det er terror og en massedrapsmann?
  Norge er som før men med en veldig større tingrettssak i Oslo. En som har drept svært mange skal tiltales, og alt skal gå riktig for seg i henhold til Norges lover og menneskerettighetene.
  Svært my annet skjer i kulissene derimot. Og dette er det viktige, retten går sin gang, selv om pressen prioriterer feil.
  Hva med terrorberedskapen? Politi, politikeres holdning? Breivik får sin straff, retten gjør det riktige, denne gangen fordi storsak.
  En gruppe skulle se på alt som ble gjort feil og komme med en konklusjon, for at ingen skulle bli straffet….
  AP styrer og steller for at ingen skal tro at de hadde noe ansvar med sikkerheten selv om de er sittende regjering….
  Hvis noen kritiserer er pressen frempå med en gang og støtter sittende regjering….
  Ingen får lov til å kritisere den sittende regjering…..
  Norge! er som USA! like gode begge to! yey, De begge tar de riktige valgene wikileaks ….

 10. Eli: Har du egentlig skjønt at bloggeren faktisk et en av ofrene fra Utøya? Det står til og med klart og tydelig i teksten- hvis man har lest den, vel og merke.

  Jeg veit at Kjetil kan svare for seg selv, men til og med for meg, som ikke en gang var der, er det opplagt at han faktisk veit hvordan det føles å ikke bli nevnt i tiltalen- igjen, han er en av de alt for mange ofrene fra denne dagen.

 11. Den siste (og første) kommentaren fra meg bygger selvfølgelig på de mange i Norge som ikke er offer i saken. Jeg som en som ser på alle de nyhetsreportasjene om ungdommer som dør i trafikken og andre steder, har et helt annet følelsesperspektiv enn de som faktisk mister noen eller står dem nær…

 12. Hell i uhell.
  Nå blir det kanskje fokus på de 10000-vis som får elendig psykiatrisk behandling her til lands. Godt derfor at det er ressurssterke taleføre politikere som ble ofre. Håper de tar opp saken med ventelister og manglende oppfølging på vegne av alle med psykiske traumer.
  Slik vil det jo komme mange til gode i god sosial ånd.
  Hittil har ikke mange som har talt disse menneskers sak blitt lyttet til.
  Slik sett-hell i uhell?

 13. Godt det ikke er dagligdags her i landet slik det er i mange andre land.Puh.

  Selv har jeg problemer med å greie å fordøye alle politiske drap i nyhetene som dukker opp flere ganger hver eneste uke i utenriksnyhetene.

 14. ALLE uskyldige voldsofre skal ha økonomisk oppreisning. ALLE. Urettferdig at mange skyves ut i mørket.
  Forresten syns jeg ikke man burde sende barn på politiske leire uansett rødt eller blått eller gult.
  Lær ungene å tenke sjøl før deres tankesett skal sementeres i en politisk dogmeretning.
  Filosofi er det motsatte av dogmatisk sement. Skal alle barnesjelers undring og frie tanke drepes i tidligst mulig alder?? Det samme gjelder religiøs indoktrinering.

  • De skal ha en politiks leire oppe i nord-Norge. Forøvrig burde de veksle på nord og sør. Rart at nord-Norge hele tiden skulle ha dratt til en øy i sør-Norge…..
   Synes også at det er fint at ungdommer og voksne får dra til stevne en gang i året, men at det skal serveres alkohol der viser at de må det fordi deres politikk er for skrullete til å diskutteres uten….
   Venstre har veldig fin politikk, blant annet deres prinsipper (som redder dem) men deres holdninger til at alkohol er nødvendig i diskusjonene er tåpelige!
   Jeg som venstre tilhenger vil heller fjerne alle de som tror alkohol er nødvendig for politikk og fjerne alle FRP-ere. Faktisk i Eidsoll Venstre er det automatisk valg av FRP-politiker fordi hun ikke synes hennes eget parti fulkte politikket teoretisk…. så hun gikk til venstre.
   Så bra! FRP i venstre fordi de da kan styre med politikket som de vil?

   Jeg har 200 brosjyrer med Venstres prinsipprogram. Kan en ekte Venstre tilhenger dele dem ut sammen med meg? I Eidsvoll?
   Jeg er ikke medlem av partiet lengre, men er enig i Venstres politikk!

  • Vet ikke om du tenker på alle oss som ikke står nevnt i tiltalen ang. erstatning, men om vi står der eller ikke, så har det ingen praktisk betydning med tanke på erstatning. Bare til opplysning.

 15. Det er skrikende behov for psykologer og behandlingsplasser i det offentlige. Mange gode tiltak er utsatt for nedskjæring og avkortning av årsverk.Ofte pga kommunenes stramme budsjetter som varierer veldig rundt i landet.
  Mange psykologer kunne blitt gitt kommunal avtale (subsidiert slik fastleger er)
  for de millioner av kroner som er brukt til mye annet.For eksempel et elendig sløseri av penger til utredning av Munchmuseet,feilslåtte innkjøp av tekniske systemer som ikke virker f.eks Ruters geniale irritasjonsbillettsystem. Man kan faktisk sette slike ting opp mot hverandre. Uvettig bruk av penger til signalbygg. De signaliserer som regel bare at de som ikke skriker høyest bare kan gå og legge seg Helst i rennestenen,hvor mange psykisk plagede dessverre havner. SÅ,Auf-ere.Håper dere kan tenke litt over det i videre politisk arbeid.Håper uansett at dere alle har det bra og at tiden leger alle sår.

 16. Dyrking er ordet. Men de fleste av dere som var på øya har vist fornuftige tanker rundt dette stort sett, og mange har jo sagt at de er utålmodige etter å komme videre og ikke være ofre. Det er unge mennesker som vil begynne på livet de har foran seg.
  Kan det være at det er den voksne befolkning i media og offentligheten er de som dyrker dette?? I mangel av annet å dyrke? Er det deres kjedelige liv som har fått et fokus som fungerer som et rituale som gir livet mening nå når religiøsitet ikke lenger er stuerent?

 17. Alle har ulike skjebner og synspunkt på ting. Jeg synes også at man har begynt å dyrke den 22. juli. Men er det så ille? Skal alle reagere på samme måte? Er det kanskje noen som har et behov for å oppleve eller uttrykke den dyrkinga? Akkurat som du har et behov for å si fra om den dyrkinga, så har Eli et behov for å si fra om at ikke alle mener og opplever det samme som deg. Jeg synes temaet er bra. Men du skrev vel ikke denne bloggen for at alle skulle gi deg rett? For meningen med en blogg handler vel egentlig mer om å skape debatt, og belyse folks meninger, gjør det ikke? Og akkurat det har Eli hjulpet deg med:)

  • Jeg sier ikke at jeg sitter med en fasit, men jeg mener vi må passe oss for å dyrke 22. juli i for stor grad. Jeg forstår godt at mange sliter med å komme seg videre og ønsker å snakke om hva de opplevde 22. juli om og om og om igjen. Dette behovet har tidvis jeg også, det er en måte å komm videre på. Det er ikke så ille med dyrkingen nå, men det kan bli verre. Bare se på USA etter 11. september 2001. Jeg håper, og tror, at vi unngår dette, men vi må være obs!

 18. Tror d blir feil å snakke om før og etter 22 juli. Tror Norges uskyld forsvant når presten Kjell Magne Bondevik sendte avgårde bombefly til Serbia. De bombene gjorde nok atskillig mer skade en Brevik i regjeringskvartalet. Jens sender norske soldater til Afghanistan som sier at å blåse hodet av en afghaner (opprører på politisk språk, en som er i opposisjon ril den USA-innsatte Quisling-regjeringen til narkobaronen Karzai). Soldatene skryter av at de kan drepe på 1350 meters avstand, unnskyld eliminere. Norge dreper ikke!! Jeg har ikke sansen for d Brevik har gjort. TOTALT UAKSEPTABELT!! D er kun lov å drepe for å forsvare seg eller landet sitt! Men Brevik er ingen vanlig drapsmann, en drapsmann dreper for sin egen nytelse eller økonomisk vinning. Brevik dreper av politiske motiver, dette er em krig mot Arbeiderpartie som han mener lar muslimene overta landet vårt. Jens sender soldater for drepe folk som gjør opprør mot quisling-regjeringen i Afghanistan. De fleste kriger har blitt startet pga politikk, USA er vel den største eksponenten for dette, bortset fra rundt 5 år har landet vært kontinuerlig i krig siden opprettelsen av landet på 1600-tallet. Siden 1999 og bombingen av Serbia har Norge vært en del av dette. Vi setter militær makt bak vår politikk og er villig til å drepe for den. Bare trist…

 19. Enig. Jeg er faen meg så møkka lei av disse ApU ungene som skriker etter oppmerksomhet hele tiden. Hold kjeft!

  • Og der bommet du en ørliten granne. Jeg er ingen AP/APu tilhenger selv, selv om jeg ofte kaller meg “høyrevridd antisosialistisk sosialist”, og jeg ser at enkelte i AP forsøker å slå mynt på hendelsen. Men, jeg har i liten grad hørt andre enn media som skriker i denne saken.

  • Du er helt klart misforstått posten min og vi to er på ingen måter enige virker det som.

 20. Endelig! takk!

  Når slike ting skjer, synes jeg det er viktig at de som evner å gå videre med hverdagen plikter å gjøre nettopp det. Det er så mange unge mennesker fra Utøya som er ufrivillig limt fast til den dagen. Det hjelper dem ikke en tøddel at vi andre limer oss frivillig fast. Det eneste vi kan gjøre er å leve, vise at verden ikke har stoppet og kreve hverdagen tilbake. Først for vår egen del, men også fordi vi som ikke var der og vi som ikke er direkte berørt faktisk plikter å holde oss i gang og gå videre.

  Ang Breivik: Han vinner overlegent om vi ikke greier å komme forbi datoen 22. Juli. Dyrker vi den datoen, så dyrker vi det han gjorde. Det vi _burde _ dyrke er medmennesklighet og framtiden!

 21. Jeg er helt enig ! du sa hva jeg tenkte

 22. Min kommentar per idag.
  Regjeringen burde tatt sitt ansvar og gått av…
  Breivik vinner med å være smart. Han gikk mot de som har ansvaret for at han kunne gjøre de han gjorde uten problemer. Han gikk imot den sittende regjering!
  Under normale demokratiske omstendigheter…..
  Men kan regjeringen gå av når breivik valgte ut AP-ofre?
  Regjeringen selv har jo ansvaret for terrorsikkerheten….


Leave a comment

(required)

Ingen trackbacks ennå.